Tesadüfen bulunan taşlar, 1700 yıllık ‘biyodinamik’ tarım takvimi olduğu ortaya çıktı
Kayseri’nin Develi ilçesinde tesadüfen bulunan ve üzerinde kırmızı boyalı şekiller yer alan kesme taşların, Roma dönemine ait biyodinamik tarım takvimi olduğu belirlendi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Bilgin Yazlık, 2013’te arkadaşlarıyla Develi’de gezerken üstünde kırmızı kök boyalar işlenmiş çeşitli figürlerin yer aldığı beş kesme taşa rastladı.
Kayseri Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan taşlarla ilgili araştırma yapan Yazlık, aynı dönemde kullanılan benzer takvimlerden ve taşların üzerindeki figürlerden yola çıkarak, Roma dönemine ait biyodinamik tarım (en eski ve en çevreci sürdürülebilir tarım yöntemi) takvimini ortaya çıkardı.
“Üzerlerinde ayın evreleri ve takım yıldızlarına benzeyen belirli bir sistematikle dizilmiş noktalar olduğunu gördüm” diyen Yazlık, taşların, ay ve yıldızların konumlarına göre tarımsal faaliyet zamanlaması yapılan tarım takvimine ait parçalar olduğunu tespit ettiğini aktardı.
Roma döneminde kullanılan takvimin, Anadolu’da bilinen ilk ve tek örnek olarak öne çıktığını vurgulayan Yazlık, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde taşlarla ilgili makale yazdı ve 1700 yıllık taşların turizm açısından da önem taşıdığını söyledi