İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YARATTIĞI FELAKET; MERCAN RESİFLERİ YOK OLUYOR!

0

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YARATTIĞI FELAKET; MERCAN RESİFLERİ YOK OLUYOR!

İklim değişikliği gezegenimizi kaçınılmaz bir sona doğru sürüklüyor. Bilim insanları, dünyadaki okyanus ve deniz ekosistemin de önemli yeri olan, mercan resiflerinin yarısının gelecek 13 yıl içinde yok olabileceği konusunda uyardı.

Mercan resifleri, mercan denilen deniz omurgasızlarının iskeletlerinden oluşan büyük sualtı yapılarıdır. Küresel ısınma nedeniyle Dünya’nın ortalama sıcaklıklarının sürekli olarak artmasıyla, buzullar yavaş yavaş yok oluyor ve Dünya tehlikeye doğru ilerliyor. Amerika’da bilim insanlarının yaptığı çalışma da küresel ısınmanın şu anda olduğu şekilde devam etmesi halinde 2035 yılına kadar dünyadaki mercan resiflerinin yarısının kalıcı olarak hasar göreceğini ortaya koydu. Resiflerin canlı renklerini kaybederek beyaza dönmesi, uzun süredir uzmanlar tarafından endişe verici boyutlarda takip edilmekteydi.

Bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmada, deniz yüzeyi sıcaklığındaki değişikliklerin okyanus asitlenmesinin, tropik fırtınaların, arazi kullanımının ve insan nüfusundaki artışından dolayı dünyanın mercan resifleri üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığını açıkladı. Bununla birlikte bu yıl içersin de zaten dünyanın en büyük resif sistemi olan Büyük Set Resifi rengini kaybetmeye başlamıştı. Hatta Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) daha öncesinde resiflerin nesli tükenmekte olduğunu ve korunması gerektiğini söylemişti. Yapılan bu son araştırmada da işlerin artık geri dönülmesi imkansız bir noktaya doğru ilerlediğini gösteriyor. Bu durum oldukça korkutucu ve endişe verici gözüküyor. Dünyanın en değerleri resifleri birer birer tükeniyor. Ancak bazı çözüm önerileri mercan resiflerinin tükenmesine engel olabilir.


Mercan Resiflerinin önemi

Dünyanın en çeşitli ekosistemi mercan resiflerin de  barınıyor. Resifleri önemli yapan nedenler arasında kıyı şeridini dalgalardan ve tropikal fırtınaların zararlı etkilerinden korumaları, birçok deniz organizmasına habitat ve barınma sağlamaları, deniz besin zincirleri için azot ve diğer temel besinleri sağlamaları, karbon ve azot dengesindeki rolleri ve besin geri dönüşümüne yardımcı olmalarıdır. Resifler tüm deniz canlıları için şifa kaynağı olarak görülür. Yaralanan büyük ve küçük balıklar ve diğer okyanus üyeleri bu alanlara gelerek yaralarını iyileştirir. Yavru ve küçük balıklar denizin derinliklerine açılmadan önce resiflerde yaşar.  Sadece Büyük Set Resifi Avustralya ekonomisine  turizm ve balıkçılık sayesin de 1,5 milyar dolar gelir sağlıyor.

Resifler Nasıl Kurtulabilir?


Bu yüzden resifin geleceği için bilim insanları çözüm bulmaya çalışıyor. Çözümlerden biri, sıcaklığa uyum sağlamış olan mercanları resifin daha serin bölgelerine taşımak. Kuzey bölgeler de yer alan mercanlar güney bölgeler de ki bulunan mercanlara göre yazın 1 derece ile 2 derece arası daha yüksek sıcaklıklara alışmış durumdadır. Bu yüzden kuzey mercanlarının bazılarını güneye taşınması sayesinde sıcaklığın hasar verdiği resiflerin ısıya daha dayanıklı mercanlar ile birlikte daha hızlı düzelmesine yardımcı olunabilir. Araştırmacılar tarafından başka çözümler geliştirilmeye devam ediliyor.