ARAŞTIRMA: YUMUŞATICI İLE YIKANAN ÇAMAŞIRLAR İNSANLARIN HALSİZ, BİTKİN VE AGRESİF HİSSETMESİNE NEDEN OLUR MU?

0

ARAŞTIRMA: YUMUŞATICI İLE YIKANAN ÇAMAŞIRLAR İNSANLARIN HALSİZ, BİTKİN VE AGRESİF HİSSETMESİNE NEDEN OLUR MU?

Yumuşatıcılar yıkama esnasında çamaşıra gereğinden fazla proton yükler. Bu sayede çamaşırımız yumuşar fakat üzerimize giydiğimizde muhtaç olduğu elektronları vücudumuzdan aldığı için bizi halsiz, bitkin ve agresif hissettirir.

Her ne kadar çamaşır yumuşatıcılarının ana çalışma mekanizmasının katyonik (pozitif yüklü) moleküllerin, anyonik (negatif yüklü) kumaşla etkileşimi olduğu tahmin edilse de, bu hipotezin doğruluğu kesin olarak doğrulanabilmiş değildir.

Daha önemlisi, vücutta veya kıyafetlerde biriken negatif elektron yükünün (yani vücutta fazladan elektron bulunmasının) sağlıklı insanlar üzerinde bilinen hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla yumuşatıcıların giysileri yumuşatma mekanizmasının gerçekten nötralizasyon yoluyla olduğunu varsaysak bile, bunun sağlıklı insanların duygudurumu üzerinde herhangi bir etkisi olmasını beklemezdik

Son olarak, katyonlar yerine anyonlarla, yani elektron fazlalığı yoluyla çalışan yumuşatıcılar da mevcuttur. Eğer iddia doğru olsaydı, bunların kişileri daha enerjik, daha zinde, daha mutlu etmesi gerekirdi. Bunu gösteren hiçbir bilimsel bulgu bulunmamaktadır.

İDDİANIN KÖKLERİ

Bu iddia ilk olarak Ekşi Sözlük yazarlarından icimfesat tarafından “öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler” başlığı altında paylaşılmış ve sonrasında sayısız sosyal medya oluşumu ve tekil birey tarafından paylaşılarak popülerlik kazanmıştır.

Kaynak :EVRİM AĞACI

https://tinyurl.com/2q8negg7