HEYBELİ RUHBAN OKULU
Heybeliada Ruhban Okulu, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okuldur.
Heybeliada’da bulunan Özel bir Yüksekokuldur. 1844 yılında din adamı yetiştirmek için kurulan okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşır.
Daha sonra bulunduğu ada ile bütünleşerek Heybeliada Ruhban Okulu olarak anılmaya başlar.
1971 yılındaki Türkiye’deki tüm özel yüksekokulların devlet denetimine girmesi ile ilgili karar neticesinde, bu değişikliğe razı olmayan Fener Rum Patrikhanesinin karşı tutumu nedeniyle okulda teoloji eğitimi kaldırılır, yalnız lise düzeyinde eğitim vermeye devam eder.
Bu durum 1971-1972 Eğitim- Öğretim yılına kadar devam eder. Sonra kapatılır.
Okulu’n tarihçesine bakalım;
Okul binası 9. yüzyılda inşa edilen Aya Triada kilisesidir. Kilisenin Osmanlı döneminde de açık kaldığı söylenmektedir, İstanbul’a 16. Yüzyıl’da yaptığı gezi sonrası Alman Başrahip Stefanos Gerlach kaleme aldığı, İstanbul’daki, kiliseler listesinde Heybeliada Aya Triada kilisesinden de söz eder.
Kilise binası, 19. yüzyıl ortalarında din adamı yetiştirmek amacıyla, teoloji eğitimi ağırlıklı bir okula dönüştürülür. 1 Ekim 1844’te Resmen Fener rum patriği, Patrik 4. Germanos tarafından açılmıştır. Heybeliada Ruhban Okulu, 1844-1971 eğitim dönemi boyunca 1000 yakın mezun vermiştir.
Bu mezunlarda kimileri dini anlamda önemli noktalara yükselebilmişlerdir. Okul bir dönem başka amaçlar içinde kullanılmıştır.
Bahriye (Denizcilik) Nazırlığının 1918 yılında okula el koymasıyla, okulda bulunan yatılı öğrenciler Büyükada bulunan Aya Yorgi Manastırına yerleştirilmişlerdir. Okulda yerleşen bahriye öğrencileri Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanana kadar okulda kalmışlardır.
2012’de Heybeliada Ruhban Okulu açıldı.
Mezarlık bölümüne girmek yasak; aynı şekilde kütüphane bölümüne girmekte yasak.
Buna gerekçe olarak kütüphanede 10 bine yakın çok kıymetli kitap oluşu gösteriliyor.
Atay BARBUROĞLU/kentekrani