Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım belgelerini imzaladı

0

Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım belgelerini imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma taleplerine onay veren belgeleri imzaladı.

Biden Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, “Bugün oldukça büyük bir gün. Bugün, İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya dahil etme yolunda önemli bir adım daha atıyoruz. ABD’nin İsveç ve Finlandiya’nın dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakına üyeliğini onaylayan 23’üncü NATO müttefiki olarak bu katılım belgesini imzalıyorum” dedi.

Biden, “Her biri kendi güvenlikleri hakkında kendi kararlarını verme ve vatandaşlarının iradesine cevap verme konusunda egemen haklarını kullanıyor. Demokratik süreçleri takip ederek NATO’ya katılmayı seçiyorlar. Bu bir dönüm noktasıydı” ifadelerini kullandı.
Biden, imza töreninden hemen önce Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile görüştüğünü söyleyerek, “Ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve şimdiye kadarki muazzam ilerleme için tebriklerini sundular” dedi.

Diğer NATO müttefiklerini de bu onay sürecini mümkün olduğunca hızlı şekilde tamamlamaya çağıran Biden, “Birlikte, Finlandiya ve İsveç’e söz verdik. Güvenliğimize yönelik herhangi bir tehdide karşı tetikte olmaya, herhangi bir çatışmayı caydırmaya ve ortaya çıkabilecek herhangi bir saldırganlık veya saldırganlık tehdidine karşı koymaya devam ediyoruz. Ve kalan müttefikleri kendi onay sürecini mümkün olduğunca çabuk tamamlamaya çağırıyorum” dedi.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here