BİRLEŞİK KRALLIK’TA BİR İLK…

0

İLK KADIN ELİT AVUKAT 1934, İLK BAŞÖRTÜLÜ ELİT KADIN AVUKAT 2022

Oğuz HAKSEVER

İngiltere’nin önde gelen avukatlarından Bangladeş kökenli Sultana Tafadar, Birleşik Krallık ve İngiliz Uluslar Topluluğu hukukçularının seçkin topluluğu olan Queen’s Counsel’a  seçildi.

Tafadar’ın seçilişi Birleşik Krallık’ta gündem oldu.

Sultana Tafadar, özel tören giysileri ve beratıyla birlikte Kraliyet Adalet Sarayı önünde.

“GERÇEKÜSTÜ BİR DURUM”

Londra’da Adalet Sarayı’nda düzenlenen törende Queen Counsel beratını alan Sultana Tafadar, seçilişini, “Kariyerim boyunca yaşadıklarımı göz önüne aldığımda benim için gerçeküstü” diye yorumladı.

2005 yılında Londra Barosu’na kaydolan Tafadar, Birleşik Krallık’taki başörtülü ilk kadın ceza avukatı olmuştu. Sultana Tafadar, ceza avukatlığının yanısıra insan hakları, kadın hakları ve uluslararası hukuk alanlarındaki çalışmalarıyla da tanınıyor. Tafadar, Birleşik Krallık ve İngiliz Uluslar Topluluğu’ndaki hukukçuların en saygın topluluğu olan Queen’s Counsel’a seçilişini değerlendirirken hicaplı kadınlara yönelik ayrımcılığa da dikkat çekti. Sultana Tafadar, “aynı imkan ve fırsatların Fransa gibi bazı ülkelerde verilmemesinden ötürü üzüntü duyuyorum” dedi.

Sultana Tafadar, Birleşik Krallık’ta “Geleceğin 100 Lideri Ödülü” sahibi…

İLK ÜYE ÜNLÜ DÜŞÜNÜR VE DEVLET ADAMI FRANCIS BACON (1561-1626) 

Kısa adıyla QC, Queen’s Counsel, özellikle İngiltere’de mesleklerinde başarılı olan hukukçuların seçildiği bir topluluk. Geçmişi 17’inci yüzyıla dayanan bu topluluğun adındaki danışmanlık (counsel), kraliçenin veya kralın özel hukuk danışmanı anlamına gelmiyor. Birleşik Krallık ve İngiliz Uluslar Topluluğu’na üye bazı ülkelerde çalışan hukukçuların elde edebilecekleri en üst düzey ünvan olarak kabul ediliyor.

Özel tören giysileriyle Queen’s Counsel üyeleri adalet yılının açılışında Birleşik Krallık Parlamentosu’na girerken.

Queen’s Counsel’da hem ana karadan hem de İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerinden 2.000 hukukçu yer alıyor. Bu topluluktaki kadın hukukçu sayısı ise yaklaşık 300. Topluluğa seçilenler cübbelerinin ipek olmasından ötürü “Silk” olarak anılıyor. Mahkemelerde ya da duruşmalarda cüppelerinin ipek olması dışında giyimlerinde bir fark olmasa da tören giysileri farklı. QC üyeleri törenlerde yaka bandı yerine fırfırlı fular ve fırfırlı manşet kullanıyorlar. Ayrıca ayakkabıları da 17’inci yüzyıl modasına uygun olarak tokalı…

Birleşik Krallık’ta kadınların temel haklara kavuşmaları ancak 20’inci yüzyılın ilk yarısında gerçekleşebilmişti. İngiltere’de baroya ilk kadın avukat 1922 yılında kaydolabilmişti. Queen’s Counsel’a seçilen ilk  kadın avukatsa (1934) Kanadalı Helen Alice Kinnear’dı.

 

 

Birleşik Krallık’taki ilk kadın avukat (1922) Helena Normanton. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here