Beslenme şeklini değiştirerek ömrünüzü 13 yıl uzatın!

0

Beslenme şeklini değiştirerek ömrünüzü 13 yıl uzatın!

‘Fasulye, bezelye ve mercimek; ceviz, badem ve antep fıstığı…’

Norveçli araştırmacılar, ömrü 13 yıl uzatan diyeti tanımlıyor

Diyet alışkanlıklarının insan sağlığı üzerindeki etkisi üzerine yapılan yeni bir araştırma, kırmızı et ve işlenmiş gıdalara odaklanıyor.
Daha genç yaşta daha fazla meyve, sebze, bakliyat, kepekli tahıl ve kuruyemiş tüketimine odaklanan ‘tipik Batı diyeti’ , ‘optimize edilmiş bir diyet’ ile değiştirildiğinde, insan ömrü 13 yıla kadar uzatılabilir.

PLOS Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 20 yaşında bir kadın optimal beslenmeye başlarsa, ömrünü 10 yıldan biraz fazla uzatabilir. 20 yaşından itibaren sağlıklı beslenmeye başlayan bir erkek ise hayatınıza 13 yıl ekleyebilir.

Çalışma ayrıca daha sağlıklı bir diyete odaklanıyor.

Anılan uygulamayla, yaşlıların da ömrünü uzatabileceği belirtiliyor.
Çalışmaya göre, 60 yaşında optimal beslenmeye başlayan bir kadın, yaşamını sekiz yıl daha uzatabilir. Bu sayı erkeklerde 9 yaş olarak belirlendi.

Çalışma ayrıca bitki bazlı bir diyetin 80 yaşındakilere bile fayda sağlayabileceğine işaret ediyor:
“Erkekler ve kadınlar, diyet değişiklikleri yaparak 3,5 yıl ekstra yaşam kazanabilirler.”

‘Kanıta dayalı yaşam tarzı tıbbına’ odaklanan küresel bir uzmanlar koalisyonu True Health Initiative’in lideri ve kurucusu Dr. David Katz, “Diyet kalitesini iyileştirmenin kronik hastalık ve erken ölüm riskini azaltacağı fikri uzun zamandır yerleşmiştir. ve daha az kronik hastalığın daha fazla yaşam beklentisi anlamına gelmesi mantıklı” yorumunu yaptı.

Katz, gıdanın tıbbi bekçi köpeği olarak nasıl kullanılacağına dair yayınladığı araştırmasında deneyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“’Optimal’ diyet olarak tanımladıkları şey tam olarak optimal değil; ‘tipik’ten çok daha temiz. Benim izlenimim, ‘çok gelişmiş’ diyetlerinin değerli dozlarda et ve süt ürünlerine izin verdiği yönünde.”

Yapılan analizler sonucunda uzun ömürlülükte en büyük kazanımların fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller olduğu sonucuna varılmıştır.


Ayrıca tam tahıllı gıdalar, ceviz, badem ve antep fıstığı gibi kuruyemişler de aynı işleve sahiptir.

Yeme alışkanlıkları , daha fazla bitki ve tahıl eklemek kolay görünebilir , ancak istatistikler, Amerikalıların bunu yapmakta zorlandığını gösteriyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden konuyla ilgili yeni bir raporda, çok az Amerikalı’nın günlük meyve ve sebze tavsiyelerine yaklaştığı ve yediği belirtildi.

Kuruyemişler, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar sadece protein değil, aynı zamanda daha düşük kronik hastalık riski ile ilişkilendirilen sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve antioksidan ‘fitokimyasallar’ içerir.