BODRUM YAĞMASINA SON SÜRAT DEVAM…
Son yıllarda arazilerine göz dikilen yerlerden biri de Bodrum Yarımadasıdır. Yarımadadaki hazine arazilerinin jet hızıyla satışı devam ediyor. Bırakın Bodrum’u; ülkemizin en değerli koylarından Bitez’deki 18 bin 847 metrekare arazi(yaklaşık 19 dönüm) rekor fiyatla özelleştirildi. Daha önce kılıfına uydurulup zaten imar planlarında değişiklik yapılmıştı. Malum yine site yapılacak. Olmazsa olmazı alışveriş merkezi ve camii de yer alacak tabii.
2022’yi inanılmaz yüksek zamlar yaparak selamlayan iktidarın hazine arazisi satışlarındaki hızını izlemek gerçekten zor.
Özellikle Ege’nin gözde kıyı yerleşim merkezlerindeki hazine arazi satışlarından hangi firmaların yararlandığı herkesin malumu. Bitez’deki arazi 115 milyon liraya satıldı. Daha önce bu araziye 200 milyon liranın üzerinde değer biçildiği iddiaları da var.
Bitez’in avantajı Bodrum merkeze yakın olası. Topu topu sekiz kilometre mesafede. Gümbet’ten sonra ilçe merkezine en yakın yerlerden biri.
Bitez portakal ve mandalina ağaçlarıyla kaplıydı. Şimdi görseniz şaşırırsınız, bembeyaz beton örtüyle kaplı bir alana dönüştü, yetmiyor yeni yapılar gelecek.
DEVLET ALTYAPI YATIRIMI YAPMIYOR.
Siteler ve konutlarla boğulan, nüfusu artan Bodrum’da devlet gerekli altyapı yatırımlarını yapıyor mu? Elbette hayır… Yıllardan Beri Muğla ve Bodrum Belediyelerini çaresiz bırakmanın derdine düşmüşler.
Yarımadanın su, enerji ve ulaşım sorunu giderek katlanıyor. Bu sorunların çözümü için gerekli adımlar bir türlü atılmıyor.
Burada bir başka sorunun altını çizelim; Deniz kirliliği…
Güneyde Gökova Körfezi boyunca uzanan Bitez, Ortakent, Bağla gibi kıyılarla Kuzeyde Yalıkavak ve Gümüşlük koyları kirlilik tehdidi altında. Yalıkavak’taki kirlilik ünlü marinasından kaynaklanıyor. Aynı dert Bodrum ilçe merkezinde de söz konusu. Gümüşlük Koyu ise neredeyse kaybedilmek üzere…
Bu kadar değil; geçen yıl Marmara Deniz kıyılarını perişan eden müsilaj, Bodrum’un da sorunu.
ÖNCELİKLİ YATIRIM; ARITMA TESİSLERİ…
Muğla Büyükşehir Belediyesi Turgutreis İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yaptırıyor. Tesis 200 bin nüfusa göre planlandı ve Bodrum’un en büyük arıtma tesisi olacak. Yeterli mi?
Nüfusu yaz aylarında üç milyonu bulan Yarımada’ya bunun gibi en azından beş tesis lazım. Devletin desteği şart ama merkezi yönetim rant hesaplarından imar planı düzenlemelerinden başını kaldıramıyor.
Bodrum ilginç bir yerdir. Herhalde buraya yerleşen politikacı ve bürokratlardan 10 bakanlar kurulu falan çıkar; o derece yani. Emeklidir çoğu ama hem ülke hem de yerel sorunlara kafa patlatırlar.
Onlardan çok dinledim…
Bodrum gibi yerlerin korunması ve gelişmesi için özel bir planlama gerekiyor. Mesela bir öneri şu… ‘Anadolu’da tüneller yapıyoruz’ diye övünen Ulaştırma Bakanlığı iki tünelle yarımadanın ulaşım sorununu çözecek. Hele Bodrum- Turgutreis arasında hafif tramvay hattı olursa, tadından yenmez.
Cengiz ERDİL/Gazeteci
CengizERDİL/kentekrani
Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız
www.kentekrani.com 16 Ocak 2022