ÇİN’DE BAŞGÖSTEREN, ARDINDAN AVRUPA’YI ALARMA GEÇİREN KUŞ GRİBİ İSRAİL’E SIÇRADI.
İsrail’de Lübnan sınırı yakınlarında bulunan Hula sulak alanındaki göçmen leyleklerde kuş gribi salgını başgösterdi; 5,200 leyleğin öldüğü belirlendi. H5N1 virüsünün yolaçtığı kuş gribi yüzünden bölgedeki kümeslerde bulunan yüzbinlerce tavuk itlaf edildi.
Kuş gribinin Margaliot adlı tarım kooperitifi bölgesindeki tavukçuluk kümeslerinde belirlendiği, bölgeye karantina uygulandığı ve burada üretilen yumurtaların dışarıya çıkarılmasının yasaklandığı açıklandı.
İsrail Tarım Bakanı Oded Feror, kuş gribi belirlenen bölgelerdeki aşırı kalabalık ve kayıtsız kümeslerin saatli bomba niteliğinde olduğunu açıkladı; İsraillileri, kayıtlı kümeslerin ürünleri olan damgalı yumurta almaları konusunda uyardı. Ayrıca halktan vahşi kuşlardan uzak durmaları istendi.
İsrail Çevre Bakanı, kuş gribi nedeniyle yaşanan leylek ölümlerinin İsrail tarihinin en büyük doğal yaşam felaketi olduğunu belirtti.
İsrail, Avrupa ve Asya’dan Afrika’ya göçeden kuşların önemli bir durak yeri. İsrail’e her yıl 50 bin leylek konuyor. Bunların 30 bini kışı İsrail’de geçiriyor.
Kuş gribi konusunda, Birleşik Krallık, Norveç, Çin ve Güneykore’den de olağandışı yüksek vaka sayılarına dair raporlar veriliyor.
Birleşik Krallık’ta kuş gribi tespit edilen bölgeler, koruma alanı olarak ilan edildi ve bütün tavuk yetiştiricilerinin kurallara uyması istendi.
Kuş gribi konusunda Türkiye’nin de risk altında olduğu belirtiliyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bir Kuş Gribi Koordinasyon Kurulu oluşturulacağını açıklamıştı.
Kuş gribi, insanlara nadiren bulaşıyor ancak bulaştığında öldürücü olabiliyor.