DÜNYANIN SIĞDIĞI KÖYLER…

0

 

ÖNCE İKİ KÖYÜN MASALIMSI HİKAYELERİ

 

Washington Post Gazetesi’nde bir haber…

Bu köy kitap başkentiydi. İnsanlar kitap almayı bırakınca ne oldu?” diye bir başlığı var.

Bir köyün kitap başkenti olması…

Soru işareti ve merak…

Okudum tabii…

Köyün hikayesi masal gibi…

E o zaman;

Bir varmış bir yokmuş;

Belçika Valonya’da yani ülkenin Fransızca konuşulan güney kısmında Redu adlı bir köy varmış.

80lerin ortalarında çiftçilik para getirmeyince, Redu boşalmaya yüz tutmuş.

Sonra bu köyden Noel Anselot adlı biri, Birleşik Krallık Galler’deki Hay-on-Wye adlı köye gittiğinde bu köyün, kendi köyünün olası akıbetinden nasıl kurtulduğunu öğrenmiş.

                     Redu’da kitapçıya dönüştürülmüş bir ev. 30 bin kitaplık sermayesi olan bir sahaf.

E o zaman yine;

Bir varmış bir yokmuş…

1961 yılında -toprağı bol olsun- Richard Booth adlı bir İngiliz, Galler’deki Hay-on-Wye adlı köye yerleşmeye karar vermiş. Giderken de yüzbinlerce kitap götürüp bir sahaf dükkanı açmış. Dükkanı büyük ilgi  görünce çok sayıda sahaf, köyde dükkan ve tezgah açmaya başlamış. Ve sonuçta bu Gal köyü, dünyanın ilk kitap başkenti olmuş. Sahaf dükkanları hem kitap meraklılarının hem de kültür turu yapan turistlerin uğrak yeri haline gelmiş.

 Dünyanın ilk kitap köyü Hay-on-Wye’dan bir köşe.
Dünya kitap köylerinin öncüsü Richard Booth sağlığında kendi dükkanında. Booth 2019 yılında vefat etti.

İşte bizim masalımsı hikayelerin önceki karakteri Noel Anselot, Galler’deki o köyde kitabın getirdiği refahı öğrenince batmakta olan köyü Redu’yu da bir kitap köyü yaparak kurtarabileceğini düşünmüş.

Haklı çıkmış…

Yaklaşık 450 nüfuslu köyü 1984 yılında Paskalya Yortusu zamanı kitap meraklısı ya da turist 15 bin kişi ziyaret etmiş.

Belçikalıların Village du Livre olarak tanıdığı Redu’dan bir köşe.

Gel zaman git zaman, son 2-3 yıldan bu yana Redu’yu ziyaret edenlerin sayısı azalmış. Yine de Redu’da 12 sahaf bulunuyormuş. Köyün belediye başkanı umutsuz değilmiş; kitap kurtları yaşlılarının karamsar olduğunu belirtmiş. Genç nesil ve dışardan gönüllüler organize olarak Redu Köyü’nün  eski parlak günlerine dönmesi için çalışmalar yapıyorlarmış.

Umarız onlar muradlarına ererler de biz kerevete çıkarız.

2 kitap köyünün masalımsı hikayeleri böyle…

Ama kitapsever gazeteci merakı, başka bir hikaye keşfetti bu arada…

Meğer masallarımızdaki ana karakterlerden Richard Booth, yeryüzünde bir akım başlatmış.

Galler’deki Hay-on-Wye Köyü ve ardından Belçika’daki Redu köyünün peşi sıra yerkürenin batısında doğusunda çok sayıda kitap köyü oluşturulmuş.

Hatta bir uluslararası dernek bile kurmuşlar. Adını okurken bile masal dinliyormuş gibi oldum.

Uluslararası Kitap Köyleri Organizasyonu

 Uluslararası Kitap Köyleri Organizasyonu’nun internet sitesinin kapağı.

Organizasyonun 19 üyesi varmış. Dördü hariç hepsi Avrupa’da… Sitelerini incelerken Asya’dan ilk üyeleri Malezya’daki Kampunk Buku’yu sevinçle karşıladıklarını okudum. Asya’daki diğer üyeleri ise Kore’deki Paju… Avrupa dışındaki diğer üye kitap köyleri ise Avustralya’daki Clunes ile Yeni Zellanda’daki Featherston

Dahası, dünyanın çeşitli bölgelerinde kitap köyü olarak 42 yerleşim yeri bulunuyor. Hatta Guardian Gazetesi, “yaşam-seyahat” bölümünde dünyanın en iyi 10 kitap köyünü sıralamış.

Masalımsı haber böyle…

Önce onlar ersin muradlarına biz çıkalım kerevetine dileğimi tuşlayayım.

Aşağıda dünyanın en iyi 10 kitap köyünün fotoğraflarını sunayım.

Fotoğraflara bakarken bana olduğu gibi sizlerin de burunlarınıza ekmek kokusu kadar cazip o halis kitap kokusu gelmesi beklentisiyle…

Oğuz Haksever

Hindistan Kalküta’daki College Street 1,5 kilometre boyunca uzanan bir mekan. Dünyanın en büyük kitap köyü                                                                                   olarak biliniyor.
Güney Kore’deki Paju bir kitap köyü olarak planlandı ve kuruldu. 1989 yılında açıldı. Kitapçılık dışında başka bir ticari faaliyet yok. Köyde 250 kitapevi var ve 10 bin kişi çalışıyor. Fotoğraf akademisyenlerin bağışlarıyla oluşturulan 50 binlik bir kütüphaneden. Adı: “Erdem Ormanı Kütüphanesi”
Portekiz Obidos Kitap Köyü’nden bir köşe. Pazaryeri’nde hem sebze meyve hem de kitap satılan bir tezgah.
    Norveç’teki Lilleputthammer, tematik bir kitap köyü. Köydeki 6 sahaf evde sadece çocuk kitapları satılıyor.                                                               Sahaflara büyüklerin girmesi yasak!

 

ABD California’daki Gold Cities Hay-on-Wye’dan esinlenilerek 1997’de kitap köyüne dönüştürüldü. Kasaba’da                                                                                    30 sahaf bulunuyor.