Acil durum; Türkiye’de erişkin nüfusun yüzde 60-65’i aşırı kilolu ve obez! 

0

Acil durum; Türkiye’de erişkin nüfusun yüzde 60-65’i aşırı kilolu ve obez! 

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre Suudi Arabistan ve ABD’nin ardından obezite yaygınlığında 3. sırada.

10. Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, Türkiye’nin şişmanlık konusunda Avrupa şampiyonu olduğunu belirterek, “Türkiye’de erişkinlerde her 3 kişiden biri obez. Dünyada 650 milyon obez, 1 milyar 9 milyon aşırı kilolu var. Türkiye’de erişkin nüfusunun 20 milyonu obez, bundan daha fazlası aşırı kilolu. Erişkin nüfusun yüzde 60-65’i aşırı kilolu ve obez. Acil eylem planları oluşturmak gerekiyor.” dedi.

10. Ulusal Obezite Kongresi için düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Kaya, obezitenin mutlak tedavi edilmesi gereken ve tedavisi ömür boyu süren kronik bir hastalık olduğunu vurguladı.

Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması–I’e (TURDEP-I) göre, 1997-1998 yıllarında 20-80 yaş grubunda diyabet sıklığı yüzde 7,2 olarak saptandı. 2010 yılında yapılan TURDEP –II’ye göre ise diyabet sıklığı oranı yüzde 13,7’e yükseldi. Bu da 12 yılda diyabet oranının yüzde 90 arttığını gösteriyor.

Tek başına bir hastalık olmayan Obezite, hipertansiyon, diyabet, damar sertliği, kemik hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları; hormona özgü kanserlere kaynaklık edebiliyor.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet tüm dünyada giderek yaygınlaşırken, Türkiye bu hastalığın hızla arttığı ülkelerin başında geliyor; 2 diyabet hastasından birine tanı konulmamış durumda.

Öte yandan, uzmanlar , çocukluk dönemlerinde fazla kilolu ve obez grubun hızla arttığının altını çiziyor.

Uzmanlar, Kadınlardaki obezite oranının Erkeklere göre 2 kat daha fazla olduğunu da belirtiyor.