HAYAT KURTARANLARA 20 YIL HAPİS İSTENİYOR!

0

HAYAT KURTARANLARA 20 YIL HAPİS İSTENİYOR!

Yunanistan’da Midilli Adası savcılığı, 2015-2018 yılları arasında kaçak göçmenlere yardım eden 24 aktivist hakkında casusluk, sahtecilik, insan kaçakçılığı, kara para aklama suçlamasıyla 20 yıla kadar çeşitli hapis cezaları istemiyle dava açtı.

Yargılanacaklar arasında çok sayıda göçmeni boğulmaktan kurtaran Suriyeli yüzücüler Sara ve Yuşa Mardini kardeşler de var.

Midilli Adası savcılığının haklarında dava açtığı sanıkların 17’si Yunanistan uyruklu değil. Bu kişiler, göçmenlere yardım için söz konusu dönemde Yunanistan’a giden gönüllüler.

Arşiv: Yardım görevlileri Midilli Adası sahiline yaklaşan kaçak göçmenlere yol gösteriyor.

DENİZDE HAYAT KURTARMIŞ, SAHİLLERE ÇIKMALARINA YARDIM ETMİŞLERDİ.

2015-2018 yılları arasında özellikle Türkiye üzerinden Yunanistan’ın Midilli adasına yönelik olarak yoğun bir göçmen akını olmuştu. Yardım gönüllüleri, karaya çıkmaları için göçmenlere yol göstermiş; çok sayıda göçmeni de boğulmaktan kurtarmışlardı. Gönüllüler, Yunanistan Sahil Güvenliği’nin telsiz haberleşmelerini dinleyerek kaçak göçmenleri yakalanmayacakları sahillere yönlendirmişlerdi. Midilli savcılığı, sanıkların sahte askeri plakalar takılmış araçlarla adadaki yasak bölgelere girdiklerini de iddia ediyor. Bu nedenlerle casusluk yapmakla suçlanıyorlar. Casuslukla suçlananlar hakkında 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bazı sanıklarsa çeşitli suçlardan 20 yıl hapis istemiyle yargılanacaklar.

Arşiv: Midilli Adası sahillerinden birinde yardım gönüllüleri ve göçmenler.

Sanıkların avukatları, suçlamaların uydurma saçma olduğunu, yaklaşık 4 yıl süren soruşturmada hiç bir delil sunulamadığını belirtiyorlar. Davada tutuklu sanık bulunmuyor. Ancak Yunanistan uyruklu olmayan bazı sanıkların ülke dışına çıkışına izin verilmiyor. Davayla ilgilenen insan hakları kuruluşları bu kişilerin rehin tutulduklarını savunuyorlar.

SARA VE YUŞRA MARDINI KARDEŞLER.

Sanıklar arasında uluslararası alanda tanınmış ve takdir görmüş iki isim var. Her kisi de yüzücü olan Almanya’ya iltica etmiş Suriyeli Sara ve Yuşra Mardini kardeşlerin 20’den fazla göçmeni boğulmaktan kurtardıkları belirtiliyor. Kardeşlerden Yuşra, 2016 Olimpiyatları’nda yarışmış bir yüzücü.

Sara ve Yuşa Mardini kardeşler 2015 yılında Bambi ödülleriyle.

Mardini kardeşler, yardım faaliyetlerinden ötürü 2015 yılında Almanya’nın önde gelen medya kuruluşu Burda’nın Bambi ödüllerine layık görülmüşlerdi. Sara Mardini, göçmenlere yardım faaliyetlerinin ardından 3 buçuk ay tutuklu kalmış, serbest bırakılmış ve Almanya’ya dönmüştü.

Sara Mardini’nin Yunanistan’a girmesi yasak.

Haber: Oğuz HAKSEVER

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here