Akar: Sadece Savunma Sanayi konularında değil, sivil üretim konularında bile ambargolarla karşı karşıyayız. 

0

Akar: Sadece Savunma Sanayi konularında değil, sivil üretim konularında bile ambargolarla karşı karşıyayız. 

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 202 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri ile devam etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Akar, yaptıklarının savunma ve güvenliğin devlet işi olduğunu, devletin tamamını, vatan topraklarını, deniz, semaları 84 milyon vatandaşı görmenin önemine değinerek, “Egemenliğimiz için, bağımsızlığımız için 84 milyonunu güvenliği için yapmaya çalışıyoruz. Yoğunlaşmış olmamız eksiklik değil, bilakis üstünde durmamız gereken bir husus. Ötekileştirici dil kötü. Biz 84 milyonunun 780 bin km vatan toprağında bütün halinde güvenle çalışıyoruz.

S400 konusunda ise Akar, “Savunma sistemi olduğu için bunu herhangi bir şekilde tenkit edilmesi uygun değil. 84 milyonun güvenliği için savunacağız. Biz 90’lı yıllardan beri ülkemizi ve milletimiz uzun menzille bölge ve hava savunma sistemi tedarik için çalıştık. Kriterlerimiz var, ortak üretime kadar şartlar var. Amerika Birleşik Devletleri’ni dolaştık, en sonunda şartları karşılayan S400 oldu. Açık yapıldı bu. S400 nerede? Türkiye’ye hava taarruzu oldu da mı kullanmadık. Hava savunma sistemi bu. Güvenlik konusu bu. Her şeyi sahne yapacak halimiz yok. Gerekli zamanda ve yerde kullanacağız. Bazı şeylere gizli. Ülkelerin kendi milli sırları. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ne yapıyor biliyor musunuz? Söyler mi? Araya birtakım sorular, endişeler sokmak son derece yersiz. Devlet son derece duruma hakim. Kurumlar çalışmalarını yapıyor” şeklinde konuştu.

Tank palet fabrikasına ilişkin olarak Akar, “Tank aletinin mülkiyeti Hazine’ye ait. İtirazlar oldu. Hukuku tanıyalım. Danıştay’a üç itiraz oldu. Cumhurbaşkanı kararıyla ilgili ve hepsi bozuldu. Yasal olduğu, normal olduğu kararı var. Fabrikamızda bir yıl boyunca altı adet fırtına obüsü imal edildi. Bunun dışında bakım onarım, imal faaliyeti varsa aynen devam ediyor” diye konuştu.

Akar, şöyle konuştu:

* 2020-2024 yılları arasında 14 milyon ABD doları yatırım söz konusu, bu yatırımın 3 milyon 240 bin doları gerçekleştirmiş durumda. Bu manada oradaki faaliyetlerin yürütülmesi için Bakanlık devlet savunma sanayi başkanlığı olarak tank üretimi yapılabilmesi, motoruyla, transmisyonuyla bunları imal etmemiz ve tedarik için tüm olasılıkları değerlendirmek suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

* Firmaya Eylül 2019’dan itibaren alınan mal ve hizmetler karşılığı yaklaşık 40 milyon ABD doları ödeme yapılmıştır. Savunma Sanayi Başkanlığımız dünyadaki bütün motor imalatçıları ile temasta. Bilinmesi gereken husus adı konulmamış ambargolarla karşı karşıyayız. Sadece Savunma Sanayi konularında değil diğer sivil üretim konularında bile dost bildiğimiz müttefiklerimizden dahi istediğimiz cevapları alamıyoruz. Daha sonra daha sonra şekilde uzatmalarla gidiyor. Bütün bunlarla rağmen bu eksiklerin önlenebilmesi için gayretler gösteriyoruz.