BİR İLAÇ VE BİR AŞI… İKİSİ DE HAP!

0

YENİ HAPLAR, SALGINDA KÜRESEL ADALETSİZLİĞE ÜZÜLENLERİ BİRAZ UMUTLANDIRDI.

Küresel ilaç devi Merck’in geliştirdiği Kovid-19 ilacı Molnupiravir’i kilinik deneylere alan ülkelerden olumlu sonuçlar gelmeye başladı. İlk haber Birleşik Krallık’tan. Britanya otoriteleri, ilaca onay verdi. Bu gelişmeye İsrail’de geliştirilen ve hap olarak üretilen aşı haberi eklendi.

    Molnupiravir,ABD’de Emory Üniversitesi’nde keşfedilmiş, Merck ve Ridgepack firmaları tarafından geliştirilmişti.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Sajid Javid, Kovid-19 ilacı Molnupiravir’le ilgili haberi Twitter hesabından duyurdu. Javid, Britanya İlaç ve Tedavi Ürünleri Düzenleyici Ajansı MHRA’nın ilacı onayladığını bildirdi. Javid, kararın salgında en riskli gruplar için büyük bir avantaj olduğunu açıkladı. İlaç, ilk gönüllüye de uygulandı. Birleşik Krallık Sağlık Bakanı, ilacın uygulanmasını adım adım genişleteceklerini duyurdu.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanı’nın duyurusu.

Molnupiravir’in ilk klinik denemelerinde Kovid-19’a yakalananlarda hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yarı yarıya düşürdüğü saptanmıştı. İlacı geliştiren Merck terkibin lisansını bütün dünyayla ücretsiz paylaşmaya karar verdiğini açıklamıştı.

Uzmanlar, ilacın kullanımının genişlemesi halinde salgınla mücadelede büyük bir potansiyel oluşturacağını belirtiyorlar.

VE HAP AŞI

Britanya, Molnupiravir’i kabul eden ilk ülke olurken, Güney Afrika, bir İsrail firmasının ürettiği hap halindeki Kovid-19 aşısı üzerinde klinik deneylere başladı.

     Oramed’in geliştirdiği hap aşının yanısıra 4 hap aşı daha klinik deneylere tabi tutuluyor.

İsrail merkezli Oramed adlı firma geçen hafta geliştirdikleri hap şeklindeki aşının daha az yan etki oluşturduğunu ve Kovid-19’un bütün varyasyonlarına karşı etkili olduğunu açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, hap şeklinde geliştirilen 4 Kovid-19 aşasının daha klinik denemelere tabi tutulduğunu bildirmişti.

Başta Biontech aşısı olmak üzere Kovid-19 aşılarının küresel olarak uygulanmasında yoksul ülkeler açısından ciddi sorunlar var. Hem mali sıkıntıları yüzünden yeterince aşı temin edemiyorlar, hem de lojistik ve dağıtım sorunları yaşıyorlar. Molnupiravir’se lisansı bedava bir hap olduğu için maliyeti düşük depolanması, nakliyesi kolay ve az masraflı bir deva.

Haber : Oğuz Haksever