Altı Kaval Üstü Şişhane’ye mi Döndü Yaşamlarımız…
Altı kaval üstü şişhane deyimini duyduğumda sanırım ilkokul yıllarımdaydım.
Pijamanın altına pantolon giyip bakkala gittiğim veya kahvaltı sofrasına özensiz geldiğim zamanlarda annem arkamdan söylenirdi.
Hiç tahammülü yoktu; özensiz giyim, taranmamış saç, bakımsız halimizle ortalarda gezmemize. Ben biraz daha doğal davranmayı seviyordum sanırım anneme nazaran.
Ne zaman ki insan içine çıkma dönemimiz ve iş yaşamı gerekleri başladı işte o zaman giyim kuşam, saç, yüz bakımı, makyaj devreye girdi.
Kendime az da olsa bu özeni göstererek koşuştururken, Mart 2020 den itibaren doğanın insanlığa biçtiği bir nevi ceza ile evini çok sınırlı yaşayan benim gibiler için, başka bir yaşam formu oluştu zorunlu olarak; gözlemlediğim kadarıyla…
Biraz da olsa mesafeli ilişkim olan bilgisayarım çantamdan çıkmış, tablet, telefon, televizyon ‘oksijen’ araçlarım gibi olmuştu yeniden bir anda.
Mart 2021 öncesinde telefonumla olmasa bile diğer araçlarla daha mesafeli bir ilişkim vardı.
Onları ben yönetiyordum özellikle de televizyonu…
İletişim araçlarının yanı sıra evimin sınırlarını da baştan deneyimlemeye başladım. Böylelikle hiç kullanmadığım alanları yeniden keşfetme, değerlendirme süreci de başlamış oldu.
Var olana farklı bakabilme özelliğim geri gelmeye başladı; dolayısıyla, tasarım odaklı düşünce gücünü keşfetmemiz gereken İnovasyon Yönetimi derslerim için de farklı örnekler gözlemlemeye başladım.
Bütün bunların yanında önemli bir değişim daha oldu; mutfağa gitme sıklığım…
Ayrıca, sokaklarda gün içinde kilometrelerce yürüdüğüm yollar ve sürekli ayakta anlattığım derslerle oldukça hacimli okul binamızda indiğim çıktığım merdivenler hayatımdan bir anda çıkınca evdeki tartı yavaştan göstergesini yukarı doğru kaydırdı..
İşte o zaman dolabımdaki mevcut giyeceklerimle arama zorunlu olarak mesafe koymaya başladım.
Sürekli olarak ekran karşısında olan Ben, toplantımızın içeriğine göre değişen tarzda üst giyimi seçerdim.
Özellikle beden hareketsizliğimden dolayı geldiğim durum itibariyle bir eşofmanla da durumu kurtardığım için yaşamımım istemeden de olsa tekrar altı kaval üstü şişhane deneyimine dönmesini izliyorum.
Haberlere bakıyorum, gündemi takip ediyorum, bir dolu içerik izliyorum.
Ancak genellikle X kuşağının bir temsilcisi olarak bir metronoma tutunmuş bir tarafı rezalet bir tarafı resilience (dayanıklılık) kavramı arasında salınıp duruyorum…
Prof. Dr. Olcay Bige AŞKUN/Akademisyen
Prof. Dr. Olcay Bige AŞKUN/kentekrani
Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız
www.kentekrani.com 13 Nisan 2020