UZMAN KÖPEKLERİN YENİ GÖREVİ: KOVİD 19
Şili’de polis köpekleri, Yeni Koronavirüs’ün kokusunu tanıyabilmeleri için eğitiliyorlar.
Beklenti; yeni normalin hayata geçirileceği Şili’de Alışveriş merkezleri, spor etkinlik alanları,
otobüs terminalleri veya havalimanları gibi yerlerde Kovid 19 taşıyıcılarını saptayabilmek.
Biyo dedektör köpeklerin eğitimi eylül ortasında tamamlanacak.
YENİ KORONA VİRÜS’ÜN KOKUSU VAR MI?
Çalışmayı, Şili Polis Teşkilatı ile Şili Katolik Üniversitesi birlikte yürütüyor. Köpeklerin Kovid 19’un kokusunu öteki enfeksiyonların kokularından ayırt edebildiklerine dair henüz bir kayıt yok. Ancak önceki araştırmalarda kanser veya sıtma gibi hastalıklara yakalanmışlardan alınan örnekler, sağlıklı kişilerden alınan örneklerle birlikte köpeklere koklatılmıştı. Dedektör köpekler, hastalıklı kişilerden alınan örnekleri diğerlerinden ayırt edebilmişlerdi. Katolik Üniversitesi uzmanlarından Profesör Fernando Mardones, koronavirüsün kendi başına bir kokusunun henüz saptanmadığını belirtiyor. Ancak araştırmacılar, köpeklerin korona hastalarının terlerindeki bir şeyleri ayırt edebileceklerini umuyorlar.
4 UZMAN KÖPEK EĞİTİMDE
Çalışma için Şili Polisi kadrosundaki en başarılı ve munis uzman dedektör köpekler seçildi. 1
Golden Retriever ve 3 Labrador; polis köpeği uzmanları, veterinerler ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının gözetiminde eğitim alıyorlar.
KOLTUK ALTINA GAZLI BEZ
Köpekleri eğitmek için viral enfeksiyonun erken aşamalarında hasta kişilerin koltuk altlarına 15 dakika süreyle gazlı bez konuyor. Bu örnekler köpeklere koklatılıyor. Bir sonraki aşama, sağlıklı kişilerden alınan örnekleri hasta örnekleriyle karıştırıp köpeklerin ayırt etmesini beklemek.
NASIL İŞARET VERECEKLER?
Dedektör köpeklere genellikle uyuşturucu veya patlayıcı tespit ettiklerinde o nesneyi veya alanı eşelemeleri öğretiliyor. Korona için eğitilen köpekler ise daha sakin bir tepki verecekler. Hasta olduğunu saptadıkları kişinin yanında oturma pozisyonu alacaklar.
İyi eğitilmiş, becerikli bir köpek, 1 saatte 250 kişiyi kontrol edebiliyor. Benzer bir çalışma Birleşik Krallık’ta da yürütülüyor.
Kaynak CNN International