HAYATIMIZ SINAV
En Zor Dönemdesin, Ha Gayret!
Sevgili Üniversite adayı öğrenciler;
Bildiğiniz ve yaşadığınız gibi, sınav tarihi YÖK tarafından önce Haziran sonu olarak takvimlendi, sonra yine YÖK tarafından Temmuz sonuna alındı. Tüm öğrenciler, öğretmenler ve kurumlar planlamalarını buna göre yapmışken son bir kararla sınav tekrar Haziran sonuna alındı. İtirazlara rağmen temmuz planlaması uygulanmadı. Artık yapacak bir şey yok. Ama bu süreç böyle yaşanmayabilirdi ve öğrenci gereksiz yere hırpalanmayabilirdi.
Bu durumda, akla 2 önemli soru geliyor;
Soru 1: Sınavın yapıldığı tarihle sonuçların açıklanacağı tarih arasında tam 1 ay var. Neden? ÖSYM, bu sınavların değerlendirmesini 1 haftada bitirebilir ve sonuçları hemen açıklayabilir. Teknolojik altyapı buna olanak sağlar. Buna rağmen, öğrenciler ve aileleri neden 1 ay gibi uzun bir süre bekle bekletilir?
Soru 2: Sınav sonuçlarına bağlı olarak çok önemli bir başka süreç, tercihler listesinin yapılması ve ÖSYM’ye iletilmesidir. Bunun için bir haftalık süre yeterlidir ama henüz bu sürecin tarihleri açıklanmadı. Sonuçlardan hemen sonra denmesi yetmiyor. Çünkü sonuçlardan hemen sonra bayram tatili başlıyor. Eğer bu tercih süreci bayramdan sonraya bırakılacak ise hemen açıklanmalı. Sınava giren 2,5 milyon öğrenci…
Bütün bu olan bitenden sonra size bir önerim var; en önemli noktadasınız, alacağınız puana bağlı olarak okul tercihi yapacaksınız. Eğer bu olanlara takılıp kalırsanız, yapacağınız yanlış tercihler geldiğinizi karartabilir. Acele etmeyin. Önce puanınız gelsin. Gerçi siz yaklaşık ne geleceğini biliyorsunuzdur. Aman dikkat. O puan da heba olabilir. Mutlaka danışın. Ailenize, yakın çevrenizde üniversite okumuşlara, arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize. Ama hepsinden önemlisi kendinize!
Bunu çok önemseyiniz. Sizi en iyi tanıyan yine kendinizsiniz. “Benden ne olur?” sorusu en önemli sorudur. Buna uygun bir meslek seçmelisiniz ki geleceğiniz kararmasın. Yıllarca sürdüreceğiniz meslek, sevmediğiniz ve size uygun olmayan bir meslek ise tüm emekler çöpe gider.
“Ne güzel, girdim, yaptım, çıktım.”
Ama iş bununla sınırlı değil ne yazık ki. Asıl zor kısım şimdi. Puan yetersizse zaten “tercih ” olmaktan çıkıyor iş. Nereyi tutarsa bir tercih değil. Ama kaybedecek bir şey de yok. Çünkü yüksek bir puan da yok.
Ama puan yüksek ise, işin şimdi sınavda soru çözmekten daha zor. O puanı heba etmemelisin. Çok dikkatli olmalısın. Araştırmalısın. Sormalısın. İyi düşünmelisin. Sağlam karar vermelisin. Belki yararı olur diye sana bir iki soru örneği veriyorum. Kendine sor ve dürüstçe yanıtla ;
1. Benden ne olur?
2. Ben ne istiyorum?
En zor dönemdesin. Ha gayret!
İlgili Haber:
2018-19 Yüksek Öğrenim İstatistikleri
YÖK GÜNCEL VERİLER
YÖK güncel verileri için tıklayınız
Cihat ŞENER/Eğitimci-Yazar
cihat_sener@yahoo.com
CihatŞENER/kentekrani
www.kentekrani.com 12 Temmuz 2020